Od oleje k LED: 300 let veřejného osvětlení Prahy zítra připomene unikátní nasvícení Petřína, na podzim se chystá výstava

Od oleje k LED: 300 let veřejného osvětlení Prahy zítra připomene unikátní nasvícení Petřína, na podzim se chystá výstava

 

Praha, 27. června 2023 – Zítra uplynou tři století od zřízení prvního stálého veřejného osvětlení pražských ulic. Tvořilo jej 121 olejových luceren, které byly v roce 1723 rozmístěny na Královské cestě u příležitosti příjezdu císaře Karla VI. na korunovaci do Prahy. Oslavy tohoto výročí pod záštitou primátora hlavního města Prahy zahájí správce sítě veřejného osvětlení, Technologie hlavního města Prahy, speciálním osvětlením Petřína. Na podzim pak THMP chystá výstavu „Od oleje k LED“ o historii osvětlování Prahy a další doprovodné akce ve spolupráci s Plynárenským muzeem a společností Prague City Tourism.

 

Účelem pouličního osvětlení bylo již od dávných dob zajištění bezpečnosti v temných zákoutích lidských sídel. „Dnešní osvětlení ulic je veřejně prospěšná služba, která zajišťuje zrakovou pohodu a bezpečný pohyb obyvatel po veřejných prostorech. V podobě slavnostního osvětlení pak podtrhuje krásy historických budov a genius loci nočních ulic. V tomto ohledu má Praha zcela neopakovatelnou atmosféru,“ řekl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

 

„Zítřejší slavnostní osvětlení Petřína bude unikátní v tom, že se rozhledna během jednoho večera rozsvítí hned v několika barvách. Osvětlení zahájíme animací ohně – tak, jak dříve hořely první olejové lampy, objeví se symbolicky plameny i na rozhledně. Potom se postupně prostřídají barvy typické pro světlo zářící z pražských lamp, od minulosti po současnost. V závěru pak Petřín oblékne žlutomodrý kabátek v barvách THMP,“ prozradil Tomáš Novotný, místopředseda představenstva Technologií hlavního města Prahy. Osvětlení se spustí zítra se západem slunce ve 21.30. Barevná smyčka, ve které se budou barvy Petřína měnit v krátkém intervalu, potrvá několik minut a bude se opakovat až do východu slunce.

 

Program oslav vyvrcholí v září venkovní výstavou, která ukáže proměny hlavního města na pozadí historického vývoje veřejného osvětlení. Její součástí bude také funkční instalace dvou desítek svítidel včetně těch, která už dnes na ulicích Prahy nejsou k vidění. Podzimní program zahrnuje i doprovodné akce ve spolupráci s Plynárenským muzeem a Prague City Tourism, např. v podobě speciálních komentovaných vycházek po Královské cestě nebo procházek s vrchním pražským lampářem.

 

Soustava veřejného osvětlení v metropoli, která se za tři sta let rozrostla ze 121 na více než 137 tisíc světelných míst, je největší v ČR. „V současné době celou soustavu smartifikujeme. Na všech moderních svítidlech zavádíme systém tzv. dynamického řízení, který umožní ovládat intenzitu svícení u jednotlivých veřejných lamp i reflektorů slavnostního osvětlení. Díky aktivní regulaci tak energetická náročnost soustavy do budoucna klesne až o 30 %,“ uvedl radní pro infrastrukturu Michal Hroza, který rovněž podpořil 300. výročí svou záštitou.

 

––

 

THMP je správcem a servisním partnerem široké škály technologických zařízení v metropoli. Vlajkovou lodí společnosti je péče o síť veřejného osvětlení včetně veřejných a věžních hodin, zajištění světelné vánoční výzdoby a vánočních stromů. Stará se také o městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telematické systémy a provozuje nonstop dispečink pro řízení servisních zásahů a hlášení poruch všech technologií. Nově se podílí na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaiky a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD. Cílem THMP je fungující chytré město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.

 

 

Kontakt pro média:
Simona Kopová
Technologie hlavního města Prahy, a.s.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 770 146 669

 

 

 

 Na Petřínské rozhledně se symbolicky objeví plameny

 

 

 

Svítidla na žárovky z 30. let v ulici Na Příkopě (foto 50. léta)

 

 

 

Montáž výložníku na 14 m vysoký stožár (40. léta)

 

 

 

První svítidla na vysokotlaké rtuťové výbojky, křižovatka Národní třída a Na Perštýně (přelom 50./60. let)

 

 

 

25 metrů vysoký stožár na křižovatce Sokolovské a Kolbenovy ulice

 

 

 

Stavba nového osvětlení na Staroměstském náměstí v 50. letech.

 

Fotosoutěž

Joomla SEF URLs by Artio