Praha upravila provoz slavnostního osvětlení, památky zhasínají později

Praha upravila provoz slavnostního osvětlení, památky zhasínají později

 

Praha, 15. června 2023 – Po loňských úsporných opatřeních se hlavní město vrací k prodloužení provozu slavnostního osvětlení významných pražských budov. Bezmála 150 pražských památek, k nimž mimo jiné patří Karlův most, Rudolfinum, Národní divadlo, Loreta nebo Strahovský klášter, tak městská společnost Technologie hlavního města Prahy od června dálkově opět zhasíná až s půlnocí. Radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza tak vyhověl návrhu THMP, který reagoval na skutečnost, že díky letnímu času hrozilo, že některé dny zůstane například Karlův most v temnotě.

 

„Dvojí omezení provozu slavnostního osvětlení během roku 2022 zkrátilo nasvícení památek celkem o 3,5 hodiny na dobu od západu slunce do 21.30 hodin. Městu to dosud přineslo úspory až 251 MWh ve spotřebě elektrické energie, tedy 1,3 miliónu Kč ve finančním rozpočtu. Nynějším opětovným prodloužením provozní doby reagujeme na letní západy slunce, které by při původním času zhasnutí znamenaly jen velmi krátké nebo vůbec žádné nasvícení. I s ohledem na vrcholnou turistickou sezónu by to pro Prahu byla určitě škoda,“ vysvětlil radní Michal Hroza. Výrazné úspory podle Hrozy přinese spíše modernizace a obnova celé soustavy veřejného i slavnostního osvětlení v podobě postupné výměny původních sodíkových výbojek za úsporné LED zdroje. Ta již probíhá a dokončena bude v horizontu následujících let.

 

Technologie hlavního města Prahy zajišťují nasvětlení nejvýznamnějších pražských památek s výjimkou Pražského hradu. Slavnostní osvětlení se podle předsedy představenstva společnosti Tomáše Jílka spíná postupně: „Památky nasvěcujeme podle doby jejich vzniku od 11. století do 20. století, tedy od nejstarších po nejmladší, a to ve tříminutovém intervalu. Ke kompletnímu zapnutí celé soustavy slavnostního osvětlení tak dochází za necelých 30 minut. Zhasínají se všechny najednou a po aktuální změně provozní doby je to přesně o půlnoci letního času,“ upřesnil.

 

 ––

 

THMP je správcem a servisním partnerem široké škály technologických zařízení v metropoli. Vlajkovou lodí společnosti je péče o síť veřejného osvětlení včetně veřejných a věžních hodin, zajištění světelné vánoční výzdoby a vánočních stromů. Stará se také o městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telematické systémy a provozuje nonstop dispečink pro řízení servisních zásahů a hlášení poruch všech technologií. Nově se podílí na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaiky a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD. Cílem THMP je fungující chytré město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.

 

 

Kontakt pro média:
Simona Kopová
Technologie hlavního města Prahy, a.s.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 770 146 669

 

 

Joomla SEF URLs by Artio