THMP očekává za rok 2022 dvojnásobné tržby a zisk až 20 milionů korun. Letošní tržby překonají 1,4 miliardy

THMP očekává za rok 2022 dvojnásobné tržby a zisk až 20 milionů korun. Letošní tržby překonají 1,4 miliardy

 

Praha, 19. ledna 2023 – Městská společnost Technologie hlavního města Prahy pokračuje v prudkém růstu. Po necelých pěti letech existence očekává za rok 2022 více než stoprocentní meziroční zvýšení tržeb na 902 milionů korun oproti 430 milionům v předchozím roce a předběžný zisk ve výši 15–20 milionů korun. Do celkové výše tržeb se nejvýznamněji promítnou rostoucí výnosy v oblasti výstavby a údržby městské infrastruktury. Plánovaný obrat za letošní rok by mohl atakovat hranici 1,5 miliardy korun.

 

„Více než 50 % tržeb představují výnosy v oblasti péče o technologie primární městské infrastruktury. Konkrétně jde o síť veřejného osvětlení, slavnostní osvětlení památek, věžní a veřejné hodiny a více než 5 000 kilometrů kabelové sítě. Pyšní jsme zejména na nové projekty v oblasti rozvoje e-mobility a také energetiky v podobě výstavby fotovoltaických elektráren,“ upřesnil Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

 

Radní Jan Chabr odpovědný za oblast majetku hlavního města oceňuje zejména chytré veřejné osvětlení. „Systematická modernizace sítě veřejného osvětlení a zejména jejího řídícího systému odpovědného za spínání a regulaci soustavy v uplynulém volebním období vede k tomu, že v době energetické krize přecházíme na dynamické modely svícení. Dosahovaná úspora energie se promítne do snížení energetické náročnosti o více než 30 %,“ řekl. K energetickým projektům THMP Jan Chabr dodává: „Očekávám další posilování dovedností THMP v oblasti energetických úspor, významný nárůst počtu instalovaných solárních elektráren a jejich obchodní propojení se snížením množství energie nakupované na trhu.“

 

Nejvyšší skokový nárůst tržeb je reprezentován výstavbou nového městského mobiliáře. THMP se aktuálně blíží k výměně 400. zastávkového přístřešku, do poloviny letošního roku by jich mělo být už téměř 700. Od druhého pololetí začnou technici na zastávkách instalovat také digitální odjezdové a informační panely s možností využití nejen pro reklamu, ale také pro umístění magistrátních informací např. z oblasti kultury a sportu.

 

„V minulém roce jsme zahájili poskytování služeb pro TSK v oblasti servisu a údržby semaforů v základních servisních službách, které jsou podobné činnostem vykonávaným na veřejném osvětlení. Tím dochází k dosažení synergických efektů v podobě lepšího využívání techniky – plošinových vozidel, měřících kabelových vozů atd. a nedostatkových kvalifikovaných zaměstnanců. Tržby v oblasti dopravní a telematické infrastruktury dnes představují necelých 6 % celkových tržeb společnosti THMP,“ dodává Jílek.

 

––

 

THMP je správcem a servisním partnerem široké škály technologických zařízení v metropoli. Aktuálně zaměstnává 280 zaměstnanců. Vlajkovou lodí společnosti je péče o síť veřejného osvětlení. Stará se také o městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telematické systémy, veřejné a věžní hodiny. Pro všechny technologie provozuje jednotný nonstop dispečink pro hlášení poruch a řízení servisních zásahů, kterých provede přes 25 000 ročně. THMP také nasvěcuje pražské památky, zajišťuje světelnou vánoční výzdobu a vánoční stromy. Nově se podílí na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaických elektráren a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD. Cílem THMP je fungující chytré město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.

 

Kontakt pro média:
Simona Kopová
Technologie hlavního města Prahy, a.s.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 770 146 669

 

Ilustrační fotografie:

ke stažení zde

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio