Vánoční strom ze Staroměstského náměstí je pryč, jeho příběh ale nekončí. Vznikne z něj zahradní sezení pro dětský domov

Vánoční strom ze Staroměstského náměstí je pryč, jeho příběh ale nekončí. Vznikne z něj zahradní sezení pro dětský domov

 

Praha, 9. ledna 2023 – Ze Staroměstského a Václavského náměstí nadobro zmizely vánoční stromy, které sem před začátkem adventu instalovala městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). Naposledy svítily na Tři krále. Během víkendu byly odstrojeny. Včera a dnes dopoledne byly vyjmuty z kotvení a proběhlo jejich „porcování“ na menší díly. Praha má pro ně další využití.

 

„Vánoční stromy dělaly radost obyvatelům i návštěvníkům Prahy šest týdnů. Zdobili jsme je zhruba čtyři dny, odstrojení několika kilometrů řetězů a stovek ozdob zvládl náš 14členný tým vybavený šesti plošinami v polovičním čase. Kompletní příprava stromů pro odvoz tak proběhla podle plánu během víkendu,“ uvedl Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP. Stromy byly pomocí jeřábu položeny a po ořezání větví rozřezány na čtyřmetrové díly. Ty ze Staroměstského náměstí byly odvezeny k vysušení a dalšímu zpracování na pilu. Včera byl pokácen a odvezen menší strom z Václavského náměstí. Dnes dopoledne následoval 20 metrů vysoký strom ze Staroměstského náměstí.

 

Deinstalace letos proběhla za zvýšených bezpečnostních opatření, protože ve dřevě stromu na Václavském náměstí byly zjištěny trhliny. Způsob uchycení a zabezpečení ocelovými objímkami a lany vylučoval jakékoliv ohrožení bezpečnosti v okolí stromu, následná využitelnost dřeva je však omezena. Odebraný vzorek bude podroben dodatečnému dendrologickému průzkumu a jeho výsledky poslouží k dalšímu zvýšení bezpečnostních opatření do budoucna.

 

Podle radního pro majetek Jana Chabra využije hlavní město Praha vánoční strom stejně jako v předchozích letech pro dobrou věc: „Větve zužitkuje pražská ZOO pro svoje potřeby. O zpracování dřeva se postarají žáci Střední odborné školy Jarov na Praze 9.  Ze smrku vyrobí prvky, které poslouží na dalším místě v Praze. Předloni to byly mobilní květináče pro domov seniorů v Malešicích. V loňském roce knihobudky a hmyzí hotel pro Domov seniorů na Hájích a na Chodově. Letos výrobky středoškoláků poslouží dětem v Dětském domově Dolní Počernice.“

 

 „Jako vánoční se vybírají stromy s hustými větvemi. Takové dřevo má však obvykle víc suků, a tak se spíše než pro výrobu klasického nábytku do interiéru hodí pro venkovní využití. Pro dolnopočernický dětský domov po dohodě s jeho vedením vyrobíme na míru prvky do zahrady, nové sezení k ohništi, stůl a lavice. Případný zbytek materiálu bychom chtěli využít ještě na hmyzí hotel,“ uvedl Vilém Kodíček, zástupce ředitele pro odborný výcvik stavebních oborů SOŠ Jarov. Se zpracováním dřeva začnou žáci oborů truhlář a tesař na jaře koncem března, až bude dřevo vysušené. Dětem v domově by pak mohl nový zahradní nábytek sloužit od konce května.

 

Oba vánoční stromy byly do Prahy přivezeny z Děčínska, kde svojí velikostí představovaly rizikové dřeviny. Vánoční strom na Staroměstském náměstí zdobilo 250 koulí a hvězd v barvách Prahy, červené a zlaté, šestikilometrový řetěz a dvoumetrová špice. Pro světelné dekorace využila THMP moderní LED osvětlení s denní spotřebou elektrické energie menší než u běžné domácnosti. Pro další úsporu stromy svítily po omezenou dobu od 16 hodin do půlnoci.

 

––

 

THMP je správcem a provozovatelem široké škály technologických zařízení v metropoli. Její vlajkovou lodí je péče o síť veřejného osvětlení. Stará se také o městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telemetrické systémy, veřejné a věžní hodiny a provozuje nonstop dispečink pro hlášení poruch všech svých zařízení. THMP nasvěcuje pražské památky, zajišťuje vánoční výzdobu a stromy. Nově se společnost podílí na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaiky a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD. Cílem THMP je fungující město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.

 

Kontakt pro média:
Simona Kopová
Technologie hlavního města Prahy, a.s.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 770 146 669

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio