I výbojky ve svítidlech veřejného osvětlení mají svou životnost. THMP jich proto preventivně vymění více než 35 tisíc ročně

Správa veřejného osvětlení neobnáší jen kontrolu, čištění a opravu stožárů a svítidel, ale také jejich postupnou obnovu. Aby Praha předešla situaci, kdy z důvodu překročené životnosti nebudou lampy svítit, prostřednictvím své městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) preventivně vyměňuje každý den výbojky na více než stovce světelných míst.

 

„Magistrát hl. m. Prahy uzavřel s THMP smlouvu, podle které nesmí stožáry překročit limit nefunkčnosti, který je stanoven na 2 % nesvítících nebo špatně svítících světelných míst po dobu 14 dnů. I díky pravidelným preventivním výměnám světelných zdrojů se THMP daří stanovený cíl dlouhodobě překračovat, veřejné osvětlení se tak drží pod 1 % nesvítících lamp,“ uvedl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy, který má veřejné osvětlení ve své gesci.

 

Výměna není nahodilá a probíhá vždy v jedné lokalitě, naposledy například v ulicích Strakonická či 5. května. „Technici při ní nahradí starou výbojku na konci životnosti za novou a každému stožáru navíc zkontrolují a opraví pasportní kartu. Ta nám slouží jako zdroj servisních informací – jaký má stožár typ svítidla, jak je velký či jak vypadá zapojení kabelů. Využijeme tak skutečnosti, že technici nejezdí ke stožáru opakovaně,“ doplnil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek, který vyzdvihuje i přímé napojení tabletů výjezdových posádek přímo do databází společnosti.

 

Měsíčně se preventivní výměny projeví zhruba na 3 400 stožárech veřejného osvětlení. Každý světelný zdroj by měl projít obnovou do pěti let, což je výrobcem garantovaná životnost. Vzhledem k celkovému počtu více než 136 000 lamp veřejného osvětlení probíhá tato práce nepřetržitě a stále dokola. Průlom a úsporu nákladů přinesou až nová, tzv. LED svítidla, jejichž udávaná životnost je vyšší než 25 let. Těch je zatím v hlavním městě necelých 10 000. THMP plánuje jejich kompletní obměnu v následujících 13 letech, dle finančních možností magistrátu.

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio