V centru Prahy se ukrývají historická svítidla s ručně oplétanými koulemi. Postupně získávají nový vzhled

Svítí Pražanům a návštěvníkům metropole na cestu, a navíc dodávají centru Prahy historický ráz. Řeč je o neobvyklých svítidlech veřejného osvětlení, u nichž se zdroj světla nachází v kovem opletené kouli v barvě mléčného skla. Ty jsou však léty opotřebované, a proto správce pražského veřejného osvětlení, Technologie hlavního města Prahy (THMP), začal s jejich obnovou. Během ní postupně vymění přibližně tisícovku svítidel novými koulemi.

 

„Nově vyrobené koule jsou replikou původních skleněných, které se v Praze nacházely dříve. Z bezpečnostních důvodů se však později přešlo k polykarbonátovým, které mají delší živostnost a lépe odolávají nepřízni počasí, a přitom vypadají stejně a tvoří nedílnou součást koloritu historického centra,“ vysvětlil radní hl. m. Prahy Jan Chabr, do jehož kompetence veřejné osvětlení spadá.

 

Renovaci provádí Technologie hl. m. Prahy v centru Prahy postupně. Nejedná se přitom o projekt, který by bylo možné realizovat v řádu týdnů. Důvodem je časová náročnost výroby. „Zhotovení koulí není jednoduché. Časově nejnáročnější je oplétání, které nelze dělat strojově, a tak se tvoří ručně z tenkého měděného drátku. Musí být hladké, rovné a tvořit pravidelné mnohoúhelníky,“ dodal radní Chabr.

 

K obnově přistoupila městská společnost z důvodů stáří svítidel. „Stožáry veřejného osvětlení svítí 4 tisíce hodin ročně a je nasnadě, že se to někde projeví. Na těchto svítidlech tím, že koule žárem výbojky postupně zežloutly a zkřehly,“ přiblížil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a dodal, že výměna koulí probíhá vždy kus za kus.

 

Stožáry s novými svítidly už najdou Pražané na náměstí Republiky, kde THMP vyměnila padesát opletených a devět neopletených koulí. Celkem se jich v centru Prahy nachází necelá tisícovka, převážně na pravém břehu Vltavy a v trase vedoucí z náměstí Republiky přes ulici Na Příkopě a Národní až k mostu Legií.

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio