Rekonstrukce bývalého hotelu Opatov začala. Vznikne v něm 275 ubytovacích jednotek pro Pražany

Objekt bývalého hotelu Opatov v Praze 11 dostane novou podobu i využití. Praha společně s městskou společností Technologie hl. m. Prahy (THMP) a společností HOCHTIEF CZ v úterý 31. května slavnostně zahájily jeho rekonstrukci. Projekt za 689 mil. Kč bez DPH by měl být hotový na konci roku 2024.

 

Za 30 měsíců vznikne z bývalého hotelu na Jižním Městě dům pro stovky Pražanů. Ten bude obsahovat celkem 275 ubytovacích jednotek s vyšším standardem. „Dům Opatov bude sloužit jako standardní součást městského bytového fondu, bude sloužit pro učitele, zdravotníky a další podporované profese, seniory a v menší míře pro Pražany v nouzi,“ přiblížil využití objektu radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský a dodal, že součástí bude také veřejná prádelna, jídelna, společenský sál, sklepní kóje a zázemí pro vykonávání sportů.

 

Ubytovací jednotky budou primárně určeny pro trvalé bydlení. Spodní část objektu bude vyhrazena komerčním prostorům, kde by v budoucnu mohly sídlit například zdravotní služby nebo jiná občanská vybavenost. V rámci možností objektu se rovněž zlepší jeho bezbariérovost. „Městská část Praha 11 vítá zahájení rekonstrukce a revitalizace budovy bývalého hotelu Opatov, jelikož po dokončení nabídne možnost ubytování pro mnoho skupin obyvatel, které se také podílejí na zajištění chodu a provozu našeho hlavního města. Do dokončení rekonstrukce sousední multifunkční budovy Sandra tak společně nabídneme více než 400 ubytovacích jednotek v docházkové vzdálenosti stanice metra Opatov,“ uvedl k zahájení rekonstrukce starosta Prahy 11 Jiří Dohnal.

 

„Budova bývalého hotelu Opatov tvoří jednu z výrazných výškových dominant Jižního Města. Zaslouží si proto celkovou modernizaci svého vzhledu. Získá novou střechu, okna, fasádu, podlahy, instalace nebo sociální zařízení. Prostorové a funkční uspořádání zůstane víceméně zachované,“ doplnil Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku a majetkových podílů. Veřejnou zakázku na generálního dodavatele stavby vyhrála společnost HOCHTIEF CZ.

 

Městská společnost THMP, která společně s pražským magistrátem na konci května stavební společnosti objekt k rekonstrukci předala, bude vykonávat a zajišťovat technický dozor stavebníka, autorský dozor a koordinátora BOZP, prakticky tak bude odpovědná za řízení a kontrolu stavby v zastoupení HMP. „Hned na začátek nás čeká nelehký úkol. Po takzvaném zřízení staveniště musíme celou stavbu uvést do chodu a přejít na plánovaný harmonogram tak, aby byl dodržen termín dokončení,“ uzavřel místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio