Kdy ožijí sochy na Čechově mostě? Bližší termín určí kamerový průzkum

Na jaře letošního roku začala městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP) s přípravou oživení Čechova mostu. Ten čeká v následujících letech rekonstrukce rozsáhlého slavnostního osvětlení a zvažuje se i obnova původních efektových systémů – ze soch hyder by měla chrlit voda, světlonoši by zase měli držet pochodně se šlehajícími plameny.

 

Oživení soch má znamenat návrat ke starým časům. Podle dochovaných informací se totiž zdá, že sochy měly být dříve v minulosti osazeny potrubím pro rozvod vody a plynu. Zda byl záměr skutečně realizován a v jakém rozsahu, ověřil kamerový průzkum soch, který městská společnost provedla 13. dubna. Teprve po něm a po vyhodnocení archivních záznamů lze určit, jaké efekty se z původního záměru podařilo předkům realizovat a zda je vhodné uvažovat o jejich obnově.

 

„Pomocí kamer jsme nahlédli do vnitřní části soch. Na základě toho určíme rozsah restaurátorských prací, které případně umožní instalaci technologických rozvodů vody a plynu,“ přiblížil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a dodal, že po konzultaci s památkáři zároveň probíhá intenzivní pátrání v archivech. „Následovat budou projekční práce pro zpracování projektové dokumentace na obnovu slavnostního osvětlení a efektových systémů a debata s orgány památkové péče, teprve pak bude možné určit datum, kdy lze očekávat tuto neobvyklou podívanou na Vltavě,“ dodal Jílek.

 

Kromě oživení soch je v plánu také modernizace svítidel veřejného a slavnostního osvětlení. Celý systém osvětlení, spouštění a zapalování plynu a také ovládání tlakové vody bude vybaven vlastní kontrolou a možností vzdáleného dohledu a ovládání z centrály THMP.

 

 „Ačkoli je Čechův most nejkratším silničním pražským mostem, má pozoruhodnou uměleckou hodnotu. Revitalizace slavnostního a efektového vybavení podtrhne jeho estetické vnímání a panorama mostu bude ještě působivější. Zároveň si Pražané budou moci zavzpomínat na dobu, ve které první ocelový most přes Vltavu vznikal,“ uvedl již dříve radní hl. města Prahy Jan Chabr.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio